Fábián Janka: A szabadság szerelmesei. Libri Kiadó, 2022.

 

Füreden él a Szentgyörgyi-Ágh család, Ilka és András együtt nevelik Ilka első házasságából származó gyerekeket, Krisztinát és Kálmánt, és van egy közös gyermekük, Péter. Haladó gondolkodású család, viszont Kálmán nagyon kilóg a sorból más gondolkodása miatt. és mert nem kedveli a nevelőapját, egyenesen az édesapja gyilkosának nevezi magában. Rendszeres szereplői a korabeli közéletnek és folyamatosan részt vesznek a nyaranta megrendezendő Anna-bálon. Rendszeresen összejárnak a bécsi Storz családdal, Olivérrel és Elzával, valamint lányukkal, Wilhelminával. Ezt az idillt először Elza halála rúgja fel, majd a gyerekek lassan felnőnek, majd elkezdenek bálokba járni a füredi Anna-bál mellett a bécsibe is. Nemsokára jön egy újabb csapás, az 1848-as forradalom és szabadságharc teljesen szétzilálja a fürediek, de még a bécsi család életét is…

Fábián Janka regénye a reformkor második felétől az önkényuralom kezdetéig tárgyalja a füredi család életétét, emellett megismerhetjük a korabeli közéletet is. Nagyon szép képet fest a korabeli politikusokról, művészekről. Am család jó barátja a korabeli úgymond celebeknek, találkozhatunk Vörösmarty Mihállyal, Széchenyi Istvánnal és tanúi lehetünk, ahogy András társaságában Deák Ferenc és Teleki László eszmét cserél egymással, előrevetítve a későbbi küzdelmüket. Felbukkan maga Petőfi Sándor is, aki a tihanyi ekhót akarja megénekelni Csokonai után és a felnövő gyerekek folyton nyomon követik a munkásságát. A szerző külön kitér a korabeli technikai fejlődésre is, láthatjuk a Kisfaludy gőzös elkészültét és vízre bocsátását, emellett megjelenik a fotográfia is. A kötet amolyan lassú lefolyásúnak mondható a reformkor időszakában, mintha a Szomszédok egy-egy epizódját olvasnánk korabeli módon A forradalom és a szabadságharc kitörésekor azonban szó szerint minden felborul. Láthatjuk hogyan élte át az időszakot a család és folyamatosan hírt kapunk mi történt, így tanúi vagyunk mások elbeszélése által a forradalom kitörésének, az első felelős magyar kormány megalakulásának, majd a forradalom szabadságharccá változásának is. Külön érdem, hogy egyaránt hírt kapunk a tavaszi hadjáratról is és láthatjuk, milyen gondjai lesznek a családnak, hogy nekik osztrák barátaik is vannak. A szabadságharc leverésével párhuzamosan pedig a család életében is drámai események történnek.

A karakterek közül a két gyereket kell kiemelni. Kálmán és Krisztina teljesen ellentétes személyiség. András és Ilka ugyan haladó gondolkodásúnak nevelték őket, de ezt csak Krisztina vette át, aki először csak a bálokban ismerkedik, majd a szabadságharc alatt átéli a szenvedélyes szerelmet. Kálmán az igazi kakukktojás, egy időzített bomba. Reakciós gondolkodásával kilóg a sorból és egyben rettegésben tartja a környezetét és mindenáron meg akarja magának szerezni Wilhelminát.

A kötet szövege nagyon gördülékenyen olvasható, szinte észre sem veszi az ember ahogy halad vele. A szerző olykor az ironikus humort sem nélkülözi,  a romantikát is kellőképpen adagolja benne, gondolva a történelmet jobban kedvelő olvasókra. Az Anna-bálok leírása pedig egyenesen olyan érzéssel tölt minket, mintha mi is ott táncolnánk, míg a korabeli Füred leírása által az ember kedvet is kap egy balatonfüredi kiránduláshoz is. Ez a kötet ajánlható minden olyan kedves olvasónak, akit a reformkor és az 1848-as forradalom és szabadságharc időszaka érdekel és egy könnyed, igényes történetet szeretne olvasni!

A kötetet együtt olvastuk Ediverzummal, aki örömmel válllalta a közös olvasást és jól elbeszélgettünk a történetről közben. Az ő értékelését itt lehet olvasni: https://szemrevalo.wordpress.com/2023/03/15/fabian-janka-a-szabadsag-szerelmesei-az-anna-bal-szerelmesei-2-libri/ 

 

Sásdi Tamás