Cirkusz a moziban. (szerk.: Zsoldos Árpád és Zsoldos Adrienn). Irodalmi Rádió, 2023.

„Az írással új világokat alkothatok, az olvasás pedig lehetővé teszi, hogy ezt másoknak is megmutathassam.”

Az Irodalmi Rádió minden évben a fennállásának évfordulójára kihoz egy novellás- és egy verseskötetet a szerkesztőség (Zsoldos Árpád és felesége, Adrienn) válogatása alapján. Az idei novelláskötet személyes érintettsége, hogy egy nagyon kedves írónő barátnőm, Lang Tünde írása is beválogatásra került, a bemutatóra pedig elhívott engem is. A jó hangulatú rendezvényen sor került néhány mű felolvasására, amely alapján kedvet kaptam magához a kötethez is.

Az olvasó egy rendkívül színvonalas könyvet vehet a kezébe, amelybe 113 novella került. Ezek terjedelme olykor fél oldal, de van amelyik meghaladja az ötöt is. Külön érdeme, hogy egyszerre tartalmaz humoros, szívszorító, dokumentarista írásokat is, de van olyan, amely egy szimpla esemény leírása, mégis az írói stílus miatt különleges, esetleg a történetben megbúvó mély gondolat fog meg minket. Olvashatunk kifejezetten életszagú történeteket, amely mintha a mindennapokban játszódna és van disztópiaszerű történetecske is. A címadó novella kifejezetten a negatív emberi jellemvonásokra mutat rá, de olvashatunk egy aranyos kisfiúról, aki azért keveredik többek között kalamajkába, mert a Piroska és a farkasból az utóbbinak szurkol. Olvashatunk nehezen megszülető barátságokról és több évtizedre szétszakított szerelmekről is. Egyes novellákban megjelenik a boldog gyermekkor és a nagyszülők iránti szeretet és tisztelet. Átélhetünk több érdekes nyomozást is, és megtudhatjuk, hogy a humor nagyon sok mindenre orvosság lehet. Olykor előkerül napjaink kegyetlen valósága, ahol szerencsére van ember az embertelenségben. Egyes írásokból kiérezhető az olvasás és az írás iránti szeretet is. A kis történetekből nem hiányozhatnak a mély gondolatok sem, ezek közül számomra a következők voltak a legmélyebbek:

„A ma megélt szép pillanatok holnapra már csak gyönyörű emlékek lesznek.”

„Nem tudhatod, kitől jön, és mikor ragad magával. Néha elég egy szó, vagy egy gesztus ahhoz, hogy az inspiráció utat törjön.”

„Az utazás olyan, mint az élet: Egyszer csak felkerekedünk, és haladunk a végtelen felé, miközben életünk benzinkútjain igyekszünk olykor-olykor megnyugvást találni. Utazásunk sebessége, benzinkútjaink száma saját választásunk eredményei, mint ahogy az is, hogy kamionsofőrökké vagy üzletemberekké válunk.”

Meglepő volt számomra, hogy a 113 beválogatott novella mindegyike nagyon gördülékeny stílusban lett megírva. Könnyen magáévá teheti őket az az olvasó, aki egy színvonalas rövid történetre áhítozik, és az is, aki egy jót szeretne szórakozni. A novellákat lehet egyszerre és külön adagokban is fogyasztani. Egyetlen negatívum a kötet túlságosan szoros kötése, amely által kicsit küzdeni kell olvasás közben a könyvvel, de ez semmit nem von le a színvonalas tartalomról. Bátran ajánlom minden kedves szépirodalomért rajongó olvasónak!

Sásdi Tamás