Pető Zoltán: Szepessy gróf különös esete és egyéb misztikus történetek. Trivium Egyesület, 2022.

 

A szerző kutatóként politikai filozófiával foglalkozik, könyve is jelent már meg a témában. Ezúttal egy különleges novelláskötettel jelentkezett, amelyen erősen érződik a humán műveltség.

A kötetben szereplő írásokat áthatja a történelem szeretete és a misztikum, ez pedig olykor nagyon jó keveredést hoz létre. A címadó novella és a harmadik, A templom falai mögött Magyarországon játszódik, a többi írásnak a hanyatló Római Birodalom, a kora középkori és a Tudor-kori Anglia a színhelye. A fentebb említett, magyarországi helyszíneken játszódó történeteket egy-egy humán műveltségű narrátor, egy középkorkutató és egy régész beszéli el. Az elsőnél Noszvaj, a másodiknál a Zsámbékon található romtemplom a színhely. Mindkettő rendkívül érdekes tájleírással kezd, majd a történelmi alapokat ismertetve hirtelen csap át misztikus történetbe, garantálva az izgalmakat az olvasónak. Az Angliában játszódó novellákban a kiváló történelmi alapok mellé nagyon részletes csataleírásokat is kapunk, mintha mi is ott lennénk a helyszínen. A Tudor-kori novellákban könnyen felismerhetjük az angol-spanyol vallási ellentéteket, amely az anglikán – katolikus szembenállás miatt tört ki. A szerző sokszor nem kíméli a szereplőit, a történet végére sosem ússzák meg sérülés nélkül.

A szerző írási stílusa a humán szakkönyvekhez szokott olvasóknak könnyebben követhető, olykor barokkos körmondatokat és extra hosszú bekezdéseket használ és nagyon gazdag szókinccsel rendelkezik. A tizenöt novellát és hat verset tartalmazó kötetet lehet egyszerre és külön-külön is olvasni, nincs összefüggés egyik novella között sem. Elsősorban a magasabb irodalmat kedvelő vagy humán szakkönyveket olvasóknak ajánlott ez az egyedi, kevert műfajú novelláskötet, akik vélhetően élvezni fogják a szerző nagyon gazdag szókinccsel rendelkező, történelmet és misztikumot keverő stílusát!

Sásdi Tamás