Függésben. Kortárs realista novellák (szerk.: Tarja Kauppinen, Kiss Ildikó, Pavlényiné Boza Anita). NYUSZI Csoport, 2021. 

 

Az egyedül maradt Laci bácsi, aki a ráakaszkodni próbáló szomszédasszonytól a kocsmába és a játékgépfüggőségbe menekül. Egy álmodozó férfi. A szegény lakótelepi srác, aki szerelmes lesz a gazdag lányba, akitől angolórákat vesz, hogy megtarthassa az állását. Egy rossz múltú srác, aki nagy szerelmi bánat közepette összejön egy lánnyal, akivel balhéba keveredik. Egy cigarettáról leszokni próbáló nő. Egy budapesti iskolában tanuló vidéki srác, akinek rossz érzés hazamenni, mert csak az alkoholista szüleit látja. Egy gyógyszerfüggő lány, aki egy bántalmazó kapcsolatban él. Egy pár, melynek a férfitagja becsavarodik a munkájától. Egy beteg fiú, aki a szanatóriumban éli át az első szerelmet. Egy nimfomániás nő, aki talán megtalálta az igazit. Egy beteg ember, aki szeretné, ha a párja jólétben élne, miután őt elviszi a kór. Egy lovakkal foglalkozó alkoholista, aki az alföldi tanyák kilátástalanságában dolgozik.

Tizenkét történet tizenkét nagyszerű írótól, akik egy-egy rossz sorsot ábrázolnak, olykor nagyon életszerűen, olvasmányosan elénk tárva. Olvasás közben beleélhetjük magunkban ezekbe a sorsokba, olykor elképzeljük őket filmszerűen. A kis történetek olykor meglepő, olykor keserű befejezéssel érnek véget és van ahol a végén csak nézünk a csattanó láttán. És sokszor mi olvasók jó esetben elgondolkodunk, hogy jó körülmények között élünk, nem függünk semmitől és senkitől, egészségesek vagyunk. Ezt a novellagyűjteményt érdemes elolvasni, hogy meglássuk, más sors, más élet is van, mint amit a happy enddel végződő regények mutatnak be. A kegyetlen valóság velünk van ezekben a történetekben. Ajánlom mindenkinek, aki nagyszerű, de keserű történeteket szeretne olvasni kortárs íróktól!