Tóth Eszter Zsófia: Apa-történetek. Publio Kiadó, 2022. 

Eszterrel már régóta ismerjük egymást, most megjelent csodálatos novelláskötetét együtt olvastuk egy másik nagyon kedves barátommal, Tarja Kauppinen írónővel, vele ez volt az első közös projektünk. Az alábbakban először Tarja, majd az én értékelésem olvasható:
 

Tarja Kauppinen: 

„És az atyák szívét a fiakhoz fordítja, a fiak szívét pedig az atyákhoz (…)”
(Malakiás 4:6)

Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató neve leginkább Kádár leányai és Szex és szocializmus című szakkönyvei kapcsán lehet ismerős, mely kötetek a nők helyzetével foglalkoznak hazánk történelmének ominózus időszakaiban. Ezúttal azonban a szerző nem ismeretterjesztő, hanem prózakötettel jelentkezett: az Apa-történetek családi és személyes emlékek gyűjteménye, mely szövegek egy része korábban az író közösségi oldalán, irodalmi folyóiratokban, valamint a Trianoni történetek Szabadkától Budapestig c. kötetben már megjelent. Lévén az anyag nem szakirodalom, Tóth ezúttal a magánkiadás mellett tette le a voksát, melynek minőségéről megfelelően megválasztott, munkájukra igényes szakemberek gondoskodtak.

A könyv novelláskötet, pár oldal terjedelmű szövegeket tartalmaz, melyek a szerző családi emlékeit örökítik meg. Legtöbbjükben kulcsszerepet kap az édesapa, de a felölelt időintervallum elég tág: a nagyszülőkről és a távolabbi rokonokról fennmaradt anekdotáktól a kétezres évekig és a szerző immár kamasz fiáig terjed, a legfrissebb írás pedig a jelenben játszódik. Az összekötő kapocs a családi kötelékek fontossága. A történetekből kiviláglik, hogy mekkora felelősség van minden egyes generáción az értékek továbbadására nézvést.

Remélem, nem csak azokhoz fog eljutni, akik számára a kulturális örökségünk megőrzése evidens, hanem azokhoz is, akik biztos családi, de még inkább értékrendbeli alapok nélkül kénytelenek boldogulni az életben. A könyvben olvasható sorsokból sokat tanulhatunk felelősségről, emberi kapcsolatokról, családról, gyermeknevelésről, és még számos megkerülhetetlen témáról. Időtálló értékek köszönnek vissza a soraiból.

Különösen tanulságos lehet a fiatal felnőttkor küszöbén állóknak, hogy elkerüljék az életben rájuk leselkedő buktatókat.

Köszönöm a szerzőnek ezúton is a recenziós példányt!

 

Sásdi Tamás:

A szerzőt leginkább a Kádár-korszak társadalomtörténetének egy-egy érdekes szeletéről írt munkái által ismerhettük eddig, legújabb könyvében a 20 éve elhunyt édesapjának állít emléket, szépirodalmi igényességgel megírt novellákkal. A kötet három részre osztható, az első rész öleli fel a könyv felét, itt megismerhetjük szinte az egész családot, de legfőképpen az apát, aki a nulláról kezdve jött fel Budapestre, lediplomázott, megnősült és nagy nehezen született egy lányuk és olyan apává vált, amelynek mintának kellene számítania minden család életében. A kis történetekből érződik a gondoskodó, családjának élő apatípus, az a személy, aki a tágabb környezetben is ott tud, ahol segít, legyen az barát, ismerős vagy akár egy járókelő az utcán. Az első blokk történeteinek külön érdeme, hogy szinte mindegyiknek van folytatása a jelenünkben. A második részben már az anyává vált lány életéből láthatunk pillanatokat, amelyben átérezhetjük, hogy az apa nevelése nyomán a fiát nagyon szerető anya és a barátokat mindenben segítő nő lett belőle. A harmadik rész újra az apával átélt kisebb történeteket olvashatjuk, amelyben továbbra is érezzük, hogy egy mintaapáról olvashatunk a kötet lapjain.

A szépirodalmi igényesség ellenére érezhetjük, hogy ezt a könyvet egy történész írta. A személyes családi történetekben ugyanis benne rejlik a Kádár-korszak és a rendszerváltozás utáni idők számos eseménye. Megelevenedik a doktornő által a Ratkó-korszak rossz emléke, de borzonghatunk a csernobili atomerőmű okozta sokk után és megtudhatjuk milyen nagy dolognak számított, ha egy család kijutott Bécsbe. A rendszerváltás után pedig láthatjuk, hogy az ember már szabadon utazhatott bármerre a világban és átélhetjük a 2006-os tűzijáték közbeni nagy vihart is. A történelmi események megidézése mellett láthatjuk, hogy egy művelt család életéről olvashatunk, hisz mindenki szeretett olvasni, emellett az időszak számos könnyűzenei slágere is megidézésre kerül. A kötet szövege könnyen követhető, köszönhetően a szerző olvasmányos stílusának és a képmellékletek még közelebb hozzák hozzánk a családot. A kötet bátran ajánlható bárkinek, akit érdekel egy személyes családtörténet, amelyben el van rejtve a közelmúlt történelme!