Paulo Coelho: Az alkimista - Évfordulós kiadvány, Athenaeum Kiadó, 2012.

Minden idők legolvasottabb regénye- áll a könyv borítóján. Nem véletlenül!

Santiago, a pásztorfiú, elégedetten terelgeti juhait Andalúzián keresztül. Sok kalandot él át, már egy lányt is kiszemelt feleségnek. Egy nap azonban arról álmodik, hogy egy kisfiú elvezeti őt az egyiptomi piramisokhoz, ahol kincsek vannak elrejtve. Ettől kezdve Santiagot nem hagyják nyugodni az álmai, annak ellenére, hogy élhetné az eltervezett, egyszerű életét. A pásztorfiú mégis elindul megvalósítani a célját, miközben számos kétely gyötri. Ezek alapján ki ne ismerne magára Santiago személyében?

Ez a könyv az élet értelmét kutatja. Egy álmot, egy vágyat, egy kalandot állit alapul, amit ha nem élünk át, akkor nem valósíthatjuk meg  teljesen önmagunkat. Coelho stílusához hűen egy spirituális utazásban lehet részünk, ahol nagy szerepet kap az alkímia, és az emberfeletti energiák.

Aki irtózik a misztikus történetektől, nyilván nem fogja kezébe venni ezt a könyvet. Azoknak ajánlom figyelmébe, akik nyitottak egy egyszerű, viszont filozofikus történetre, valamint olvasnának néhány bátorító gondolatot arról, hogy igenis érdemes küzdeni az álmainkért.  Próbálják meg azok is, akik újra és újra előveszik A kis herceget. Talán ebből a könyvből is ki lehet bogozni néhány életigazságot.

 

‚‚Ezen a földön mindenkinek megvan a maga kincse ami rá vár –mondta neki a szíve. – Mi azonban ritkán szólunk ezekről a kincsekről, mert az emberek már nem vágynak rá, hogy megtalálják őket. Csak a gyerekeknek mesélünk róluk. Azután az életre hagyjuk,hogy mindenkit sorsa szerint vezessen. De sajnos csak kevés ember megy azon az úton, amely számára ki lett jelölve, amely a Személyes Történet és Boldogság útja. A többiek számára a világ rémisztőnek tűnik, és ezért valóban rémisztő lesz. A szív azután egyre halkabban szól, de sosem némul el teljesen. És jobb is, ha ilyenkor már nem hallják meg a szavunkat: nem akarjuk, hogy az emberek szenvedjenek azért, mert nem követték a szívüket. ” 

 

Mészáros Andrea