Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 3. Legújabb irodalmi szerelmeskönyv. Corvina Kiadó, 2022.

 

Nyáry Krisztiánt olvasni és előadását hallgatni egyaránt felemelő érzés, élőben pedig egy jó kávéként is tud hatni az emberre. Egy kisebb kitérő, a Himnusz története után most visszatért ahhoz a témához, amellyel befutott. Sorrendben ez a harmadik Így szerettek ők kötet, mellette volt két külön című szerelmes gyűjteménye, de azok tematikusan voltak összeválogatva, a mostani kötetében mindenféle csoportosítás nélkül elénk tár húsz történetet. Láthattuk már, hogy népszerű sorozatoknál harmadjára már nem nagyon válik be a recept, azonban ez a kötet nem ilyen, itt újra nagyon érdekes és színvonalasan megírt történetekkel lehetünk gazdagabbak.

Egyaránt olvashatunk reménytelen, olykor szívbemarkolóan szép történeteket és olyanokat is, amelyek olvasása közben a nevetést nem tudjuk visszatartani, vagy éppen meghökkenünk, mert egy nagyon morbid történetnek hat. Tanúi lehetünk annak, hogy olykor a legnagyobb szerelmeket a történelem vihara szakítja szét.

A kötet abban is segít, hogy arról is ismeretet adjon, amire irodalomórákon nem jutott idő. Így külön megismerhetjük Gyömrői Edit életét és azt a reménytelen szerelmet, amely a szegény és beteg Dsida Jenő és Imbery Melinda között volt. Megtudhatjuk, hogy A Pál utcai fiúk írója voltaképpen két nővel élt együtt és hogy ki ihlette Édes Anna karakterét és kedvet is kapunk azon nyomban az újraolvasásra. Külön kiemelendő, mekkora nőcsábász volt Hunyady Sándor, aki egy másik hasonszőrű kollegájával, Krúdy Gyulával milyen érdekes kalandba keveredett Késmárkon egy nyilvánosházban. Ugyancsak Krúdy Gyula kalandjaihoz köthető Pilisy Róza, aki egyszerre írt  és luxusbordélyt üzemeltetett. Nagyon megható Gelléri Andor Endre története, aki hosszú kalandozás után végre megtalálja azt a nőt, aki számára az igazi lesz, mégis a második világháború miatt nem élvezheti a családi életet. Végül meg kell említeni az utolsó történetet, amely egy szerelmi háromszög és nemrég lett publikálva, ami által Kozmutza Flóra három költőnek is a múzsája volt egy évszázadon belül.

A kötet szövege könnyen olvasható, a szerző nem fukarkodik benne az ironikus humorral sem. Az alig pár oldalas történeteket lehet külön-külön is olvasni. A szöveget nagyon gazdag képanyag egészíti ki, amely még közelebb hozza hozzánk a tárgyalt személyek szerelmét. A kötet végén pedig irodalomjegyzék segíti témában még jobban elmélyülni szándékozó olvasót. Ez a kötet ajánlható azoknak, akik irodalmi nagyjaink magánéletéről szeretnének többet megtudni, vagy kedvelik a szerző munkásságát, mert a tőle megszokott színvonalat fogják kapni, ha kezükbe veszik a könyvet!

 

Sásdi Tamás