Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok. Az baj, mert akkor más fog helyetted. Libri Kiadó, 2021. 

 

Hiánypótló és fontos könyv, amely az iskolában általában kihagyott társadalmi és állampolgári ismeretek tananyagát hivatott pótolni szájbarágós, olykor vicces formában. Hasonló próbálkozás már volt nyolc éve, az Alkotmány Blvd című könyvet szintén egy ügyvéd írta, Kiss Dániel Bálint akkor alkotmányjogi szempontból mutatta be az állampolgári ismeretek tárgykörét szintén hasonló formában. Ez a kötet jóval több témát dolgoz fel.

Elsőként megismerhetjük magát társadalmat, hogy az mitől válik közösséggé, és mivel foglalkoznak a civil szervezetek, képet kaphatunk azok működéséről. Megismerhetjük az állam működését, a választásokat nemzetközi és magyar szinten, a képviselők tevékenységét és azt hogy a szavazás állampolgári kötelesség. Megismerjük mi az a korrupció és azt, hogy egyes országokban milyen a kapcsolata az egyháznak az állammal. A szerző ezután a büntetőjog mezejére terel minket, közelebbről a drog és a prostitúció témakörét tárgyalja bővebben és megismerjük a börtönviszonyokat. Ezután képet kapunk a külpolitika működéséről és Trianon témakörét is körbejárja, hogy végül Magyarország Európában való helyét ismertesse meg velünk, egyben bemutatja az Európai Unió működését is. Megismertet minket a parlamentben működő politikai pártok ideológiájával is és ezután napjaink társadalmi problémái következnek, mint az LMBTQ, a társadalom peremén és a kisebbségben élő emberek, illetve olvashatunk a migrációról és a klímaválságról is. A kötetet kisebb gazdasági alapismeretek zárják, ahol szó esik a versenyképességről, a kis-és középvállalkozásokról és az euró, ennek köszönhetően az utolsó fejezetben kisebb pénzügyi alapismeretekre is szert tehetünk.

A rendkívül sok témát felölelő könyv szövege könnyen követhető, mondhatni szórakozva ismerjük meg a minket körülvevő társadalom és állam működését. A szerző nagyon sokszor külföldi példákat is felhoz. Nagy erénye, hogy leszögezi: nem kell a nézeteivel egyetérteni, csak megfontolni. A kötet bátran ajánlható különböző világnézetű embereknek ismeretszerzésre az állam és a társadalom működéséről, amely a szerző humorának köszönhetően szórakozva fognak kezükbe venni!

A kötetet közösen olvastuk a Könyvelvonó Blogról Nikyvel, akivel a Molyon egy ideje figyeljük egymást és jókat szoktunk beszélgetni többek között a könyvekről is. Ez a kötet volt az első közös projektünk, amit nagyon úgy néz ki több követ még. Niky véleményét a következő linken olvashatjátok: https://konyvelvono.blogspot.com/2022/07/esik-sandor-sanyikam-en-nem-politizalok.html

 
Sásdi Tamás