Székely Alexandra - Fabó Gergő: Szeged gasztró könyve. Ízös a szó. Ízös az étel. Mögnézzük, 2020. 

 

„Szeged belvárosa sokakat egy mediterrán város hangulatára emlékeztet, főleg nyáron, amikor végigsétálunk az utcákon, és a turisták és az itt lakók megtöltik a vendéglátóhelyek teraszait.”

Szeged az egyik kedvenc városom, ha tehetem, egy évben többször is ellátogatok ide. A Belváros egyszerűen gyönyörű, nincs is jobb dolog végiggyalogolni a Hősök Kapujától az Aradi Vértanúk terén, a Dóm –, a Dugonics – és a Széchenyi téren keresztül egészen a Belvárosi-hídig.  A sok látnivaló mellett Napfény Városa elsősorban a halászlevéről híres, azonban ez a kiadvány rá a bizonyíték, hogy

„A város kulináris választéka mára már jóval több egy halászlénál vagy harcsapaprikásnál.”

A könyvben 37 vendéglátóhely mutatkozik be, mellé pedig a szerzők egy-egy ízletes étel receptjét mellékelték. Az étvágygerjesztő tartalmat 6 részre osztva élvezhetjük: először a Főétel kerül sorra, de nem maradhatnak ki a Halételek sem, ezután a helyi Specialitások és Street Foodok következnek. Utolsó előttiként a desszertekről ábrándozhatunk, majd a végén három magánszemély és a könyv megjelenését támogató SZEB@KO Pálinkaház egy-egy receptjét olvashatjuk.

A vendéglátóipari-egységek bemutatásánál a szerzők külön kitérnek az adott hely rövid történetére, a közvetlen környezetére, a hangulatra és természetesen a választékára. Leírásuknál érezhetjük, hogy ezeken a helyeken szívesen látják az embert és van, ahol családtagként kezelik azt is, aki először tér be hozzájuk.

Számomra külön öröm volt olvasni a Kiskőrössy Halászcsárdáról, a Pipipontról és a Somogyi Fagyizóról. Utóbbi pikantériája különösen az, hogy az itt receptként mellékelt sóskaramellás fagyit ezen a helyen kedveltem meg. Ugyanakkor számos másik étteremhez is kedvet kaptam a következő szegedi nyaralásaim vagy kirándulásaim során, mindenképpen meg akarom kóstolni a CIRMI csirkés pad thai-ját és a Kapca egy hamburgerét. Az már bizonyos, hogy ellátogatok a Kálvária Cukrászdába, mivel az ismertető szerint ez egy nagyon különleges hely:

„Mindenki szívesen emlékszik vissza a régi idők kávéházi, cukrászdai hangulatára, a darált kávé illatára, az omlós krémesekre, az aprósütemény tornyokra és az igazi fagylalt ízére. Ezt a hangulatot most is átélhetjük a teraszon üldögélve, egy finom kávé és egy sütemény társaságában.”

Ugyan tudom, hogy mindent nem lehet egy könyvbe besüllyeszteni, mégis hiányoltam a könyv lapjairól a Famous Steakhouse-t, a Régi Híd Vendéglőt, a Sótartó Halászcsárdát vagy a Gyuricza Lángosát a Mars téri piacon.

A szöveget nagyon gazdag képanyag egészíti ki, a vendéglátóhelyek és a kiválasztott ételek képei mellett a fejezetek közötti váltásban Szeged egy-egy ikonikus pontjában gyönyörködhetünk: a Belvárosi-híd Roosevelt téri hídfőjében, háttérben a Dómmal, a Szegedi Nemzeti Színház épületében, a Szent István téri Víztoronyban és a Hajnóczy utcai Zsinagógában.

A könyvet haszonnal forgathatják a várost kedvelő és az ott lakó olvasók egyaránt, ha a kedvenc éttermükkel kicsit jobban meg szeretnének ismerkedni, illetve tippeket kaphatnak, mely helyeket érdemes felkeresni, ha jól akarnak lakni.

Sásdi Tamás