Kalina József: Bűnügyi történetek. Valós események alapján. 2022.

Mindig érdekes, amikor egy általunk ismert személy könyvet ír a pályafutásáról. Dr. Kalina József a vásárlóm volt, ezért mikor megtudtam, hogy nyugdíjba vonulás után könyvet írt, nem volt kérdéses, hogy el fogom olvasni. Személyében egy közvetlen, humoros, az olvasást nagyon szerető embert ismertem meg, az olvasottság meglátszódott az írói stílusán is.  Bíróként olykor nagyon brutális ügyeket tárgyalt és hozott bennük ítéletet, ezek közül írt le párat első kötete lapjain.

A kötet egyik fő vezérfonala egy nagyon is ismert ügy, amely a Teréz körúti robbantásként vált ismertté, ahol két, éppen járőröző rendőr súlyosan megsebesült. Kezdésként megtudjuk, milyen körülmények között hallott a tévéhíradóban az ügyről, majd végigkövethetjük, az általa vezetett tárgyalás menetét. Megismerjük magát az elkövetőt, a bizonyítékokat, a szakértői véleményeket, ügyészi és védőbeszédeket, majd a másodfok véleményét is bemutatja a szerző és láthatjuk, közben milyen tényezők nehezítették az eljárást. Természetesen nem egy ügyről van szó a kötet lapjain, olykor a szerző kitekint más, már lezárt esetekre, amelyeket nagyon részletesen bemutat. Ezekben bemutatja az eset cselekményét, amelyeknek olvasásához olykor gyomor is szükséges, mert az áldozatok sérülései nagyon részletesen be vannak mutatva. Ezekből az esetekből lehet látni, hogy olykor egyes emberek mennyire barbár módon tudnak viselkedni. A szerző minden esetben leírja, mi alapján szabta ki a Bíróság nevében a büntetést. Az esetek leírása mellett külön fogalommagyarázatokat is kapunk, így mi is tisztában leszünk az eseteket olvasva azzal, hogy emberölés és emberölés között nagyon sok különbség van. A kötetet olvasván olyan fogalmakkal is tisztában leszünk, mint az előkészület vagy a bűncselekmény. A végén pedig abba is beleláthatunk, hogy ő maga mit gondol az életfogytiglani börtönbüntetésről.

A kötet szövege rendkívül gördülékeny annak ellenére, hogy a szerző úgy írja le az eseteket, mintha egy rendőrségi jegyzőkönyvet olvasnánk. A köztes magyarázó szöveg azonban rendkívül olvasmányosan van megfogalmazva, a szerző olykor nem fukarkodik az ironikus humorral sem. Általa bírói szemszögből részletesen végigkövethetjük, hogyan is zajlik egy büntetőügy tárgyalása, az olvasót garantáltan nagyon jó idegenvezetőként kalauzolja végig az eseteken keresztül. A kötet végén mellékletként olvashatjuk a tárgyalt esetkben hozott ítéleteket is.  Ajánlott azoknak az olvasóknak, akiket érdekel a tárgyalótermek világa!

 

Sásdi Tamás