Bőhm Kornél: Karaktergyilkosság. Lejáratás a gúnynévtől az álhírig. HVG Könyvek, 2021.

 

Választási években már hozzászokhattunk, hogy a legnagyobb ellenfelek egymást sározzák különféle vádakkal, próbálják rossz színben feltűntetni a másikat a nép előtt. Hasonló támadás volt tapasztalható 2020-ban a történész szakmán belül, amikor Romsics Ignácot és később az ő tanítványait érte brutális támadássorozat Szakács Árpád részéről, csak mert a történész megcáfolt valamit, amit az általa kiadott Raffay Ernő-könyvben szerepelt. Ez a tevékenység mind egyfajta karaktergyilkosság, jelen könyv ennek minden formáját nagyon részletesen járja körbe.

Kezdésnek megismerhetjük mi is az a karaktergyilkosság, hogyan működik és hogyan lehet vele az emberekre hatni. Külön megismerjük a résztvevőket, támadót és célpontot egyaránt és a módot, ahogy ezt a közönség számára lehet tálalni. Külön megismerhetjük azokat a típusokat, ahogyan embereket lehetetlenítenek el, olykor hamis állításokkal, a közönség felé való félelemkeltéssel az eltüntetéssel vagy a hergeléssel. Megismerhetjük külön, hogy a lejáratni készülő személyt milyen témával szokták célba venni, mint például a magánéletben való vájkálás, a múltbeli rossz cselekedetek előhozatala, vagy a tapasztalatlanság és a rossz mentális állapot hangsúlyozása. Ezután következik az eszköz, ami akár lehet egy jól eltalált plakát, vagy telefonkampány is, de lehet szó zenéről és filmről is. A legtöbb példát a szerző a politikából hozza, de megismerhetjük hogyan működik a lejáratás az üzleti életben, a kultúrában, a tudományban és a sportban és a hétköznapi életben, a munkahelyen. A szerző a megoldásról is ír, megtudhatjuk hogyan lehet védekezni és visszaütni az ellenfélnek egyaránt. Végül azt is megismerhetjük, hogy a már szinte tönkretett karriert hogyan lehet hosszú folyamatban újraépíteni.

A szerző a jobb megértés érdekében számos példát hoz különböző történelmi korokól és napjaink nemzetközi és magyar közéletéből egyaránt, külön kiemelendő, hogy mindkét nagy politikai táborról mond példákat. A kötet szövege rendkívül olvasmányos, melyet még könnyebbé tesz a szerző olykor ironikus humora. A kötet végén pedig egy bőséges irodalomjegyzék segíti az olvasót, ha kedvet kapott a témában a továbbolvasáshoz. Ez a kötet ajánlható bárkinek, akit érdekel, hogyan működik egy igazi lejárató kampány, annak minden elemével együtt!

 

Sásdi Tamás