Szujó Zoltán: Öveket bekapcsolni! Történetek a boxutcából. KreaSport, 2022. 

 

Szujó Zoltán száguldó riporterként a Forma-1 kulisszatitkait fedte fel sokszor előttünk, majd kommentátorként is szerepelt, csak sajnos közvetítéseiből sokszor érződött, hogy éppen kinek drukkol, ki nem annyira szimpatikus neki. Miután kommentátori karriere hirtelen véget ért, úgy döntött, hogy megírja az emlékeit.
A kivitelezés külsőre igazán jól sikerült, ami ezúttal a magánkiadás kínálta lehetőségeket dicséri: míg a hagyományos kiadók a papírhiány miatt kétszer is meggondolják, hogy melyik új kiadványból mennyit nyomjanak, addig szerzőnk magánkiadásban, kemény borítóval és fényes papíron jelentette meg visszaemlékezéseit, holott a memoárokat általában normál papírra szokták nyomni.
Maga a tartalom már elmarad valamelyest a külcsín mögött. Az előszót nem kisebb személyiség jegyzi, mint a Forma-1 régebbi ura, Bernie Ecclestone, ezt követően a szerző a bevezetőjében leírja, hogyan került sor a könyv megírására, majd pedig megismerjük, miként lett sportriporter. Olvashatunk a Forma-1 előtti munkáiról, többek között a sydney-i olimpiáról és a bokszközvetítésekről. Aztán a Forma-1-ben találjuk magunkat, és a nagydíjak helyszínei szerint írja le az élményeit, kezdve az adott verseny történetével dióhéjban, majd folytatva a saját élményeivel. A kötet alcíme – Történetek a bokszutcából – arra enged következtetni, hogy az ő szemszögéből ismerhetjük meg a nagyobb versenyek történéseit, sajnos azonban a futamok helyett sokkal több szó esik Szujó személyes úti élményeiről, pl. hogy hol mit evett, az mennyire volt csípős, vagy, hogy Malajziában hogyan élte meg a monszunesőt. Ezek az anekdoták is érdekesek lehetnek a maguk módján, de ha már egy sportkommentátor könyvét olvassa az ember, akkor szerintem joggal vár több sportot, és kevesebb utazós élményt ételekről, időjárásról, társaságról, és más egyebekről. Ráadásul az egyik ikonikus helyszínt, Spa-Francorchamps-t teljesen kihagyta, pedig onnan is biztos lett volna egy-két sztorija, hisz még riporterkorában is nagyon sok felejthetetlen versenyt láthattunk ott.
Egyes helyszínekre másfél oldalt, a többire kicsivel többet szánt, utóbbi a Magyar Nagydíj esetében érthető is. A Spanyol Nagydíjhoz azonban szó szerint betett egy interjút a fentebb említett Bernie Ecclestone-nal, akivel Niki Lauda társaságában beszélgetett, és a Magyar Nagydíjon megesett Kész Átverés teljes szövege is olvasható, ami inkább oldalkitöltőként szolgál.
A kötet legfőbb érdekessége az, ahogyan riporterként megélte Baumgartner Zsolt Forma-1-es szereplését, melynek kapcsán a 2003-as beugrásról, a 2004-es USA Nagydíjon megesett pontszerzésről és a Belga Nagydíjon történt balesetről olvashatunk részletesebben. A kötet többi része a versenyautós élményeivel, a Dakar-közvetítéssel, a Red Bull Air Race-szel és a Nagy Futammal foglalkozik dióhéjban, bár a Dakarról olvasható az ő riporteri naplója is.
A kötetet nagyon gazdag képanyag egészíti ki. Véleményem szerint a szöveg nem az igazi, számos futamról írhatott volna kicsit bővebben is, illetve örültem volna, ha az emlékezetesebb versenyeket a saját szemszögéből is felidézi. Külsőre viszont valóban nagyon igényes kiadvány, sok szép, színes képpel és csúcsminőségű papíron, láthatóan nem spórolták ki belőle az anyagot.

 

Sásdi Tamás