Kristin M. Furrier: Az üveggyémánt átka. Talentum House, 2023.

Héda egy szép nyári napon az éppen a kacatjait leltározó húgától, Ritától elkér egy hógömbre hasonlító üveggyémántot. Ezt felfedezi ikertestvére, Ákos aki mindig bunkón viselkedik lánytestvérével és nagy heccelések közepette leejtik a földre a tárgyat és utána hirtelen egy különös helyen találják magukat. Egy mezőn, ahol egy titokzatos kunyhó van. Bemennek és találkoznak egy viccesnek is mondható nővel, aki speciel egy szellem és mindent tud róluk. Mint kiderült, tíz évente egy-egy egymással rossz viszonyban levő ikerpár az üveggyémánt foglya lesz és csapatként kell együttműködniük, hogy kijussanak innen. Hédának és Ákosnak három feladatot kell teljesítenie, hogy ez megtörténhessen…

Kristin M. Furrier ezen kisregényében most egy ikerpár a főszereplő, akik bunkón viselkednek egymással, szinte nem is tudnak egymáshoz normális hangnemben szólni. Az üveggyémánt pedig a lecke, hogy mindez megváltozzon és ezt a benne lakó szellem, Ajna magyarázza el nekik, mert neki a legfőbb feladata, hogy

„segítsek az ikreknek, és megtanítsam nekik a legfontosabb dolgot, amit egy testvérpárnak tudnia kell, mégpedig azt, hogy a testvéri szeretetnél és összetartásnál nincs fontosabb. Semmilyen kincs vagy gyémánt sem ér annyit, hogy két testvér összevesszen miatta.”

Lényegében egy testvéri csapatépítő tréning szemtanúi vagyunk, ahol három érdekes feladatot kell megoldaniuk hőseinknek, hogy visszajuthassanak a saját világukba. A nagyon aranyos történet a testvéri szeretetre hívja fel az olvasó figyelmét és miközben elmélyedünk a történetben, mi is izgulunk, hogyan viszik véghez feladataikat főhőseink.

A kisregény szövege könnyen követhető, az írónő nem nélkülözi az ironikus humort sem a történetben. A kötet annyira beszippanthatja az olvasót, hogy észre sem veszi és már a történet végére is ért. A történetet pedig nagyon szép illusztrációk hozzák hozzánk még közelebb. Ajánlható minden olyan olvasónak, aki egyszerre kíván olvasni egy tanulságos és könnyed történetet, amelynek a testvéri szeretet van a középpontjában.

 

Sásdi Tamás