Vágvölgyi Éva: Az Aranyvirág. Szent Jeromos Bibliatársulat, 1998. 

„Szép volt minden, mint a mesében.”

Gyermekkorunkban számos tanulságos mesét olvasnak nekünk szüleink, amelyek olykor szórakoztatnak, olykor elgondolkodtatnak minket. Felnőttként is szívesen olvasunk ilyen kedves történeteket, amellyel általában egy különleges világba menekülünk a szürke hétköznapok elől és persze elgondolkodunk rajta, hogy mi az adott történet mondanivalója. Vágvölgyi Éva kis könyvecskéjében öt kisebb és egy nagyobb történetet tár elénk, amelyek elgondolkodtatják az olvasót, de ugyanakkor kellemes kikapcsolódást is nyújtanak számára.

Az öt kisebb mese egy-egy nehezen megoldható helyzetet mutat be nekünk, de ugyanakkor azt is átélhetjük bennük, hogy mindig van megoldás, csak meg kell találni azt, olykor a hozzáállásunk megváltoztatásával. A Tengelice és Mangalica című hosszabb lélegzetű mese egy igazi fejlődéstörténet. Főhőse, a királykisasszony egy magának való, szeleburdi teremtés, aki a Mágus hatására madárrá változik, egyben megkomolyodik és felelősséget vállal. Másik szálon pedig az igaz barátok viszonyát olvashatjuk ki a madárként Tengelicévé váló kislány és Mangalica között. A gyönyörű történetben nem hiányozhatnak az olvasó lelkéig hatoló mély gondolatok sem, amelyek a következők:

„Az emberek azt hiszik, hogy ha önmagukat teszik meg a a látottak mértékéül, és ha a saját elképzeléseik szerint rendszerbe szednek mindent, akkor kezükbe fogják a világot és irányítják. Pedig a világ nem törődik az emberek elképzeléseivel, s halad a maga útján.”

„A hang nem a termettől növekszik, hanem az örömtől, amellyel megtelik a szívünk.”

„Vannak dolgok, amelyeket el kell fogadnunk, vannak fájdalmak, amelyeket át kell ölelnünk és magunkba kell fogadnunk.”

A kis történetecskék már a kezdettől fogva magukhoz láncolják az olvasót, amelyet megkönnyít a szerző gördülékeny stílusa. A minőségi papírra nyomott szöveget nagyon szép illusztrációk egészítik ki, amelyek még közelebb hozzák hozzánk az adott történetet. A kötet rendkívül rövid, akár egy kisebb utazás során is magunkévá tehetjük az olvasottakat. Ajánlható bárkinek, aki a hétköznapokból szeretne kiszakadni és mély gondolatokkal teli, szép történeteket olvasni!

Sásdi Tamás