Dömötör László: A lámpás hölgy.  Aposztróf Kiadó, 2023.

„Úgy látszik, ha én idejövök, az mindig katasztrófával végződik. Még a múltkori sztorinak sem álltam neki, de ebből a kalandból is regényt írok egyszer.”

Ben, Sven és Gergő újra a Holdra megy önkénteskedni a Vöröskereszt szolgálatában az őszi szünetben. A csapathoz csatlakozik egy nagyszájú brazil lány, Mili. A fiúkra továbbra is Luna felügyel, de most sem tudják elkerülni, hogy egy izgalmas ügy kellős közepén találják magukat...

A Hold Hősei második részében Dömötör László szinte ott folytatja, ahol A Vörös Kereszt rejtélyében abbahagyta, csak csavart egy nagyot a történeten. A megszokott karakterek mellett Luna kap egy szépséges konkurenciát, Mili személyében pedig a fiúk egy igazi tűzről pattant csajt ismernek meg és rögtön meg is jelenik a parázs párbeszéd, amely legjobban a továbbra is humoros és mindig éhes Gergő és a mindenre megoldást kereső Sven között játszódik le. Ben ebben a részben kicsit búskomor, de feloldja az, hogy a barátai társaságában lehet. Az új szereplőként felbukkan két érdekes figura, a szigorú Madame Dubor főnővér és az orvostechnikus Jablonsky, aki kissé szórakozott professzornak tűnik. És van egy titokzatos valaki, aki a Holdon lakók életére kíván törni…

A szerző az első rész után tovább folytatja a világépítést, elég csak a vasúti hálózatot említeni, amelyet rendkívül alaposan bemutat számunkra, a vonatokat kedvelők ennek köszönhetően igazán örömüket lelhetik a regényben. Külön kiemelendő az itt folyó tudományos eredmények bemutatása, amely igazolja, hogy egy igazi sci-fivel van dolgunk.

Az izgalmas cselekményből nem hiányozhat az a csavar, amelytől tátva marad az olvasó szája, mellette továbbra is nagy hangsúlyt fektet az író arra, hogy tanuljunk is valamit a sorok között. A szereplők által bemutatja, hogyan illik viselkednie egy ifjú vöröskeresztesnek, Luna személyében egy igazi nevelő testesül meg, amikor igyekszik irányt mutatni kis csapatának. Rendkívül jól belecsempészi továbbra is az egészségügyi ismereteteket a cselekménybe, ennek legjobb példája a vérzések fajtájának humoros bemutatása:

„– Háromféle vérző sebet ismerünk, a hajszáleres, a vénás és az artériás vérzést. Nézzük az elsőt, amikor a hajszálerek sérüléséből csak kis mennyiségű vér távozik. Akár csak pár csepp – magyarázta, aztán kuncogva hozzátette: – Kiéhezett vámpíroknak fél szemfogára sem elég.”

A történeti részből egy, a történelmi törzsanyag által kevésbé ismert személy kerül Ben és csapata homlokterébe.  Florence Nightingale személye a krími háborúból ismerhető szőrmentén, a csipet csapattal együtt mi is többet megtudhatunk munkásságát illetően.

A történet közben természetesen nem hiányozhatnak a mélyebb elmélkedések, számomra ezek voltak a legérdekesebbek:

„Az a legrosszabb, amikor az ember nem tud elmenekülni a saját gondolatai elől.”

„Az emberek mindig szembetalálkoznak ismeretlen jelenségekkel. Sosem fogunk annyit tudni a világról, hogy minden egyes részletére magyarázatot találjunk.”

„Milyen könnyen át lehet lépni az erkölcsi határokat, miközben úgy érzed, a saját igazadért harcolsz.”

A Lámpás hölgy méltó folytatása a Hold Hősei kalandjainak, a szerző ismét kiváló történettel ajándékozott meg bennünket. A könyvet bátran lehet ajánlani az ifjúság számára, de felnőttek is nyugodtan kézbe vehetik. Remélhetőleg lesz harmadik rész!

A könyvet 2024. februári közös olvasás volt a BrigEri blog Brigijével, az ő véleményét a következő linken találhatjátok: https://brigeri.blog.hu/9999/12/31/domotor_laszlo_a_lampas_holgy_brigi

Sásdi Tamás