Dömötör László: A vörös kereszt rejtélye. Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete, 2022. 

„Az ember jobban tudja, merre tart, ha azt is tudja, honnan jött.”

Ben a Holdon tölti a szünidőt a Vöröskereszt nyári táborában, ahol a fiatalok ismerkednek a segélyszervezet múltjával és tevékenységével. Ezáltal az ugyanezen a bolygón dolgozó édesapjával is több időt tud tölteni. Miközben összebarátkozik a csoportja tagjaival, egy rejtélyes üzenetet kap, ami a szervezet megalapításában nagy szerepet játszó solferinói csatához köthető…

Dömötör László története egyszerre izgalmas és didaktikus sci-fi ifjúsági regény. Egy rendkívül jól felépített világot tár elénk a Holdra való utazástól kezdve az ottani berendezkedésen át azon keresztül is, hogy mit esznek ott az emberek. A karakterekkel könnyen lehet azonosulni, a szorgalmas Bent és a szerény Svent egyből megkedveli az olvasó, míg Gergő a humorfaktort hozza a kötet lapjain és a fiúolvasók garantáltan beleszeretnek a csinos Lunába. Természetesen nem hiányozhatnak a negatív karakterek sem, akik garantálják az izgalmat is a cselekményben.

Amellett, hogy végigizguljuk a történetet, az író gondoskodik arról is, hogy tanuljon is valamit az olvasó. Rendkívül részletes leírást kapunk a 19. század legvéresebb csatájáról, amelyről egyrészt a főhősök olvasnak, mellette pedig szimulációban is átélik. Külön bemutatja nekünk magát Henry Dunant-t is, és azt a folyamatot, ami által ő a brutális mészárlást követően a Vöröskereszt megalapítása mellett döntött. Továbbá az olvasó képbe kerül a szervezet történetével, megismerheti az alapelveit és egy kicsit belemegy a biológiába is, amikor előkerül a vérkeringés. Tanítás mellett nevel is, a karakterek révén példát kapunk az odafigyelésről, tisztelettudásról, segítségnyújtásról, a csapatmunkáról, a család és a barátok fontosságáról.  

A szerző érdekfeszítően írta meg a könyvet, miközben tanít és nevel egyszerre, mellette még meg is nevettet minket. Gergő rendkívül vicces karaktere révén nem ajánlatos ezt a könyvet tömegközlekedésen olvasni, főleg az alábbi idézetek miatt:

„– Én Esbjergből jöttem. Dániában van, az Északi-tenger partján. Ott általában hideg a víz. De mindennap leviszem Párducot a partra.
– Van egy párducod? – kérdezte Gergő elkerekedett szemmel.
– Dehogy, ő a kutyánk – nevetett Sven.”

„– Átadom a szót állandó alapelv-ügyi szakértőnknek – idétlenkedett Gergő és Svenre mutatott.
– Mi van veled, szögesdrótot reggeliztél, hogy mindenkibe belekötsz? – vágott vissza a dán fiú. – Bezzeg tegnap nem volt ekkora a szád, miközben kidobtad a taccsot.
– Pontosan, hogy ekkora volt, dőlt belőlem a reggeli, ahogy a csövön kifért. – röhögött Gergő.
– Srácok, legalább ne evés közben! – szólt közbe Luna.”

„Már úgy össze vagyok zavarodva, mint kaméleon a festékboltban.”

A könyv egyaránt ajánlható tizenévesnek és felnőttnek egyaránt, aki szórakozva szeretne ismeretet szerezni egy jól felépített világ és szerethető karakterek kíséretében!

Sásdi Tamás