Steve Biddulph: Férfilét. A modern kor csapdái. Partvonal Könyvkiadó, 2016.

 

Az ausztrál pszichológus szerző már az előszóban leszögezi, hogy a férfiak nagyon ritkán olvasnak életmóddal kapcsolatos könyveket, ő maga pedig ahelyett, hogy folyamatosan motiválná az olvasóját a kötet élvezetére, ehelyett sokszor szinte felszólítja az olvasót, hogy ha úgy gondolja, akár most azonnal félbe is hagyhatja az olvasást. Pedig érdekes témákat boncolgat, olykor sztorizósan adja elő az adott témát.

Alapkoncepciója az, hogy a férfi szerep már teljesen más, mint régebben volt, elsősorban túl keménynek vannak beállítva, pedig a férfiaknak is vannak érzelmeik. Először azzal kezdi, hogy a fiataloknak szüksége van egy férfi mintájára, amelyet általában az apa ad meg a kisfiúk számára. Fontos, hogy az embernek jó kapcsolata legyen az édesapjával, mindent meg tudjanak beszélni. Ezután rátér a nőkkel való viszonyra és nem maradhat ki a szexuális élet sem. Külön szól az apává válás folyamatáról és a gyermek-apa viszonyba is nyújt bepillantást. A férfiaknak fontos az azonos nemű barátság és leszögezi, hogy sok férfi nagyon nehezen tud összebarátkozni azonos nemű társaival. A férfivá válás egyik fontos pontja a barátok megléte, ma másik pedig a hivatás, ha szereti amit csinál az ember, csak így teljesedhet ki. A sort végül azzal zárja, hogy bármikor kerülhet az ember hullámvölgybe és elsőre semmit sem szabad feladni, majd zárszóként sorba kerül a spiritualitás is.

A kötet szövege könnyen követhető, olykor hasznos tanácsokat ad, de néha érezhető, hogy több mondatot a karakterek kitöltése miatt írt csak bele a fejezetbe a szerző. Külön érdeme a kötetnek, hogy a fejezetek végén ismétlés gyanánt vázlatszerűen átnézhetjük, hogy miről szólt a fejezet. Eredetileg életmódbeli tanácsadásra íródott ez a könyv, jómagam inkább az emberi kapcsolatok mélyebb megismertetését tartom e kötet erősségének, így azoknak ajánlom elsősorban, akik erről szeretnének olvasni férfiszemszögből.

 

Sásdi Tamás