A nyelvész - emberközelből. Grétsy László. (szerk.: Erdélyi Erzsébet). Tinta Könyvkiadó, 2022.

 

Álljunk meg egy szóra! Ez a cím ismerős lehet a mai 30-40-50-60-as korosztálynak. Az egykor méltán népszerű műsor egyik szereplője betöltötte a kilencvenedik életévét és ez alkalomból egy interjúkötet jelent meg vele, amelyben egykori munkatársa, Erdélyi Erzsébet beszélget vele, nagyon is élvezhető formában. A kötet lapjaink ugyanis megismerjük magát az embert. Kezdésként a beszélgetőtársak elmélyülnek a tegeződés – magázódás magyar nyelvi rejtelmeiben, majd kezdődik az ünnepelt életének megtárgyalása. Láthatjuk a gyermek családi környezetét Pesterzsébeten, tanulmányait és persze a második világháború borzalmai sem maradnak ki. Végigkövethetjük, hogyan lesz az eredetileg költőnek készülő ifjúból Pais Dezső hatására nyelvész, majd a tévé és a rádió által a nyelvművelés ismeretterjesztő sztárja és a játékos nyelvész. Megismerhetjük családját, akikkel rengeteget kirándult szabadidejükben. Betekintést nyerhetünk a nyelvtudományi munkásságába, tanszékvezetői tevékenységébe és persze a publikációi és díjai sem maradnak ki. Olvasást szerető ember számára pedig öröm olvasni a következő megállapítást, amikor a hobbijáról esik szó:

 

„Egyébként az olvasásról az a véleményem, hogy nagyon jó dolog, s hogy azok, akik nem szeretnek – s éppen ezért nem is szoktak – olvasni, nyilván nem szándékosan, de nagy örömforrástól fosztják meg magukat.”

 

Szóba kerülnek pozitív és negatív tulajdonságai egyaránt, de olvashatunk félelmeiről is. A kötet vége felé pedig egy érdekes megállapítást tesz a beszélgetőtárs:

 

„Úgy tűnik, bármilyen témába fogunk, mindig a nyelvészkedésbe futunk bele”

 

A kötetet nagyon gazdag képanyag színesíti, amely még közelebb hozza hozzánk az ünnepeltet. A kötet ajánlható bárkinek, akit érdekel maga az ember, akivel mindig megálltunk valahol egy szóra!

Sásdi Tamás